Reket osjećaji

  Tekstovi         26.03.2021.
Reket osjećaji

Reket osjećaji su oni osjećaji kojima dijete zamjenjuje autentične osjećaje onima koji su više socijalno prihvatljivi njihovim roditeljima. Ako dijete odrasta vjerujući da nije u redu pokazati osjećaje ljutnje, straha, tuge, sreće, to postaje dio njihovog skripta. To postaje toliko poznato da dijete više ne zna ni osjetiti ili bolje reći ne zna osvijestiti prave, autentične osjećaje.

Varijacija ovakvog ponašanje se zove ''sakupljanje markica'' i odvija se otprilike ovako: Ljudi koji sakrivaju ili susprežu svoje prave osjećaje imaju tendenciju čuvati ih kao negativne uspomene, kao kad sakupljaju markice ili naljepnice vjernosti iz svoje omiljene trgovine. Kad su sakupili dovoljan broj onda ih mogu mijenjati i dati si za pravo tj. dati si dozvolu za opravdavanje npr izlijeva ljutnje čak iako trenutna situacija to ne traži.

Neki od nas sakupljaju markice na našoj kartici emocionalne vjernosti svaki dan. Neki ih pospremaju godinama prije nego ih upotrijebe. Način na koji možemo prekinuti ovaj ciklus je proraditi negativna sjećanja (npr u terapiji) s ciljem da ih otpustimo. Korisno može biti i ponovno napisati naš skript u onaj koji nam dozvoljava izraziti naše autentične osjećaje onako i onda kad nam se pojave, umjesto da ih potiskujemo dodavajući ih u naš album s markicama.

 

Tajana Stanić

Izvori: CPD – Counselling Tutor

Ian Stewart, Vann Joines: TA Today, USA 1987

Naše web stranice koriste kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje.
Prihvaćam sve kolačiće